• Raamatukogu reedel, 24. novembril SULETUD (Sisetööpäev)

26. oktoobril PÕltsamaa noortekeskuses toimunud asutuste vahelise mälumängu küsimused ja vastused.

Pane ennast ka proovile!

1. Mida tähendas eesti muistseis rahvakombeis TUPELKÄIMINE?

a. neidude aktiivset kosilase otsimise viisi
b. nahast noatupe valmistamist naistele
c. noormeeste poolt öösel abiellumiseas tütarlaste külastamist
d. vibuküti rituaal enne jahile minekut


2. Suvel möödus 25 aastat 1992. aasta Eesti rahareformist, millega Eesti Vabariik võttis rahaühikuna kasutusele krooni. Mitme päeva jooksul vahetati seni kasutusel olnud rublad kroonideks, millest alates oli Eesti ainus seaduslik maksevahend kroon?

a. kaks päeva
b. kolm päeva
c. neli päeva
d. viis päeva


3. 2016. aastal ilmus väga populaarseks osutunud „Eesti kohanimeraamat“, mis annab ülevaate Eesti kohanimede kujunemisest. Mitmetele artiklitele on lisatud ka kohanimede viipenimed. Nii näiteks tähistab Võru viipenime viibe „(käe)võru“.

 

Küsimus: Milline neist on Põltsamaa viipenimi?

 

4. Riigikogu esimees on EV presidendi järgi teine isik riigis ja võib vajadusel täita presidendi ametiülesandeid. Valitakse riigikogu liikmete seast ja volitused kestavad 1 aasta. Kuidas selgitatakse välja riigikogu esimees kui kaks kandidaati saavad võrdselt hääli?

a. korraldatakse uus hääletus samade kandidaatide vahel
b. esitatakse uued kandidaadid
c. heidetakse liisku 1-eurose mündiga
d. heidetakse liisku Eesti 1-kroonise mündiga


5. Eesti Vabariik saab 100-aastaseks 24. veebruaril 2018.
Missugusel perioodil toimub Eesti Vabariik 100 (EV100) Eesti iseseisvumise ja Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamine?

a. aprill 2017 - veebruar 2019
b. aprill 2017 - veebruar 2020
c. veebruar 2017 - veebruar 2020
d. veebruar 2018 – aprill 2020


6. Millise riigi kodakondsuse saavad lennukis sündinud lapsed?

a. selle riigi kodakondsuse, kuhu lennuk on registreeritud
b. selle riigi kodakondsuse, mille kohal parajasti lennati
c. ema või isa kodakondsuse
d. kõik need variandid on õiged ja võimalikud


7. See on ehituslikult üks ketserlik kirik – kell on väljaspool torni, altar asub läänes ning altarimaali asemel on hoopis skulptuur. Millisest Eesti kirikust on jutt?

a. Kunda luterlik kirik
b. Mõisaküla õigeusu kirik
c. Lohusuu luterlik kirik
d. Hageri Lambertuse kirik


8. Ivan Orav pajatab: „Eestis aga juhtus Brežnevi surma hetkel imeline asi. Valgesse Majja lendas hiiglaslik lind. Lind munes muna. Muna läks katki ja selle seest tuli välja nõel, mis omakorda pooleks murdus. Nõela seest aga astus välja sirgeseljaline mees.“
Küsimus: Kelle ilmumist areenile siin kirjeldatakse?

a. Trivimi Velliste
b. Arnold Rüütel
c. Lennart Meri
d. Edgar Savisaar


9. Kes on 2002. aastal eesti filmikriitikute poolt sajandi filmiks valitud „Kevade“ muusika autor?

a. Veljo Tormis
b. Arvo Pärt
c. Ülo Vinter
d. Uno ja Tõnu Naissoo?


10. Millise kingituse said 31. jaanuaril 1938. a. Eestis sündinud lapsed?

a. 100 krooni
b. hõbelusika
c. hõbekruusi
d. hõbedast risti

 

11. 1895. aastal on Jõgevamaalt leitud Euroopa noorimaks peetud mammuti kaks purihammast ja mõned luud. Missugusest piirkonnast need leiti?

a. Puurmanist
b. Põltsamaalt
c. Pajusist
d. Tabiverest


12. Keda kutsuti Vürstiks kirjanduslikus rühmituses Siuru?

a. August Gailit
b. Friedebert Tuglas
c. Hendrik Visnapuu
d. Artur Adson


13. Iko Marani raamatus „Tuline jäätis“ pakub Mutionu Siimule ja Londistele kandilist sünnipäevatorti. Miks on tort kandiline?

a. nii mahub karbi sisse rohkem torti
b. ümmargune tort veereb minema
c. Mutionule meeldivad nurkadega asjad
d. küpsised on kandilised


14. Laste ja noorte kultuuriaasta elamustuur Laste Vabariik sõitis sel suvel mööda Eestit tähistamaks Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Ühtlasi väljastati Laste Vabariigi passe, mis võimaldasid tasuta või soodustingimustel sissepääsu paljudesse muuseumitesse ja elamuskeskustesse üle Eesti.
Küsimus: Kes sai esimeseks Laste Vabariigi passi omanikuks?

a. sel aastal Eestis esimesena sündinud laps
b. Eesti president Kersti Kaljulaid
c. esimene elamustuuri külaline
d. Laste Vabariigi projekti üldjuht Triin Soone


15. 2017. aasta on laste ja noorte kultuuriaasta. Statistikaamet koostas võrdleva ülevaate lastest ja noortest Eestis, et välja selgitada, kui suurt sihtrühma teema-aasta eelkõige hõlmab. Ülevaade koostati 2017. aasta alguses, võttes aluseks 1. jaanuari 2016. aasta andmed.
Küsimus: Milline nendest Eesti valdadest osutus kõige nooruslikumaks ehk kus oli elanikkonnast enam lapsi ja noori (0-26- aastaseid)?

a. Vormsi vald
b. Viimsi vald
c. Puurmani vald
d. Imavere vald


16. Alatskivil Liivi muuseumis toimunud nüüdiskirjandusfestivalil „Eesti kirjanik 2017“ oli tänavu keskseks teemaks kestmine ihus ja vaimus. Tiitli pälvis Mihkel Mutt, kelle sulest on kahe festivali vahel ilmunud romaan „Eesti ümberlõikaja“ ja kogumik „Mõtted“. Aasta kirjaniku tiitliga ei kaasne rahalist preemiat, küll aga mõni Juhan Liiviga seostuv ese. Mille sai Mihkel Mutt?

a. nuga
b. sulepea
c. piip
d. prillid


17. Millist Eesti kirjanikku on esitatud kõige rohkem Nobeli kirjanduspreemia kandidaadiks?

a. Anton Hansen Tammsaare
b. Jaan Kross
c. Marie Under
d. Betti Alver


18. Kes on kirjutanud: „Keegi ei kujuta Euroopas ette perekonda, kus isa võtaks pärast tööd jalgratta ja läheks kalale, sellal kui ema korjab rabas marju, vanaema varub ravimtaimi ning lapsed siirduvad isekeskis lähedalasuvasse metsajärve suplema. Niisugusest maailmast on ammu saanud muinasjutt. Eesti on veel osa sellest pitoresksest metsavahimüüdist. Maarjamaa on James Cooperi Nahksuka-juttude SD versioon, koos lätlaste ja soomlastega moodustame vahest Euroopa indiaanlaste viimase reservaadi.“?

a. Fred Jüssi
b. Vladislav Koržets
c. Valdur Mikita
d. Tõnu Õnnepalu

19. 1980. a. olümpiamängude purjetamisregatt toimus Tallinnas. Olümpiatule süütamisele Pirital eelnes tõrvikutega teatejooks läbi Tallinna, millest võttis osa ka Jõgeva rajooni esindus. Kes kandis rajooni esinduse tõrvikut?

a. Kuno Ämarik
b. Jaan Schmidt
c. Villu Ojassalu
d. Ants Paju


20. Mis aastal võistlesid Eesti naissportlased esmakordselt olümpiamängudel?

a. 1936
b. 1932
c. 1928
d. 1948


21. Kümnevõistleja Janek Õiglane võitis 2017. a. Londoni MMil 4. koha, ületades 8300 punkti piiri. Mitu
eesti kümnevõistlejat on aga üldse kokku ületanud 8300 punkti piiri?

a. 5
b. 4
c. 7
d. 6


22. Kus Eestis asub Lumumba jõgi?

a. Pärnumaal
b. Valgamaal
c. Hiiumaal
d. Tartumaal

 

VASTUSED:

1. a.
2. b.
3. d.
4. d.
5. b.
6. d.
7. a.
8. b.
9. a.
10. c.
11. a.
12. c.
13. b.
14. b.
15. d.
16. a.
17. c.
18. c.
19. c.
20. a.
21. c.
22. c.